- 75 dag filetów z dorsza
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 jaja
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- mleko kokosowe:
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Na patelni stop łyżkę masła, wrzuć wiórki kokosowe (pół szklanki), podsmaż je na złoty kolor i odstaw do przestudzenia. Na drugiej patelni stop resztę masła i zeszklij na nim cebulę. Filety przepuść przez maszynkę, dodaj roztarty z solą czosnek, cebulę, przesmażone wiórki kokosowe, orzechy, curry, sól oraz wbij jajka i wlej mleko kokosowe. Ze wszystkich tych składników starannie wyrób masę, z której następnie uformujesz kotlety.
Teraz przygotuj 8 kawałków folii aluminiowej i każdy lekko natłuść, połóż na nich po jednym kotlecie i ciasno pozawijaj. Zawinięte w folię kotlety wstaw na blasze do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Podaj z ryżem i surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz