Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz po malajsku

Składniki:
  • 75 dag filetów z dorsza
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 jaja
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
    mleko kokosowe:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
Cztery łyżki wiórków kokosowych zalej gorącym mlekiem, zostaw na pół godziny, po czym dokładnie odciśnij płyn.

Na patelni stop łyżkę masła, wrzuć wiórki kokosowe (pół szklanki), podsmaż je na złoty kolor i odstaw do przestudzenia. Na drugiej patelni stop resztę masła i zeszklij na nim cebulę. Filety przepuść przez maszynkę, dodaj roztarty z solą czosnek, cebulę, przesmażone wiórki kokosowe, orzechy, curry, sól oraz wbij jajka i wlej mleko kokosowe. Ze wszystkich tych składników starannie wyrób masę, z której następnie uformujesz kotlety.

Teraz przygotuj 8 kawałków folii aluminiowej i każdy lekko natłuść, połóż na nich po jednym kotlecie i ciasno pozawijaj. Zawinięte w folię kotlety wstaw na blasze do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Podaj z ryżem i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...