Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz po królewsku

Składniki:
  • 40 dag filetów z dorsza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
    farsz:
  • 20 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 10 dag pasztetu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na stopionym maśle, wrzuć cienko pokrojone pieczarki i paprykę, chwilę podsmaż, dodaj pokruszony pasztet i podsmaż razem mieszając i doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.

Filety oprósz solą i pieprzem, posmaruj przygotowanym farszem, poskładaj na pół, a następnie pospinaj wykałaczkami, oprósz mąką, obtocz w roztrzepanych jajkach i usmaż z obu stron na silnie rozgrzanym oleju.

Wyłożone na półmisek filety przybierz plasterkami cytryny i obłóż frytkami lub smażonymi ziemniakami. Podaj też dowolną surówkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...