Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz po holendersku

Składniki:
  • 70 dag filetów z dorsza
  • 6-8 mandarynek
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Oprósz mąką pszenną i usmaż na złoty kolor na uprzednio rozgrzanym oleju. Z dwóch mandarynek wyciśnij sok i otrzyj skórkę.

W rondlu stop masło, dodaj skórkę z mandarynek i rozmieszaną w zimnej wodzie (2 łyżki) mąkę ziemniaczaną. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje, na koniec dodaj podzielone na ćwiartki mandarynki.

Usmażone filety ułóż na ogrzanym półmisku, polej sosem i obłóż mandarynkami.

Podawaj z frytkami lub ryżem i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...