Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Dorsz po egipsku

Składniki:
  • 80 dag filetów z dorsza
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Filety z dorsza ułóż w głębokim półmisku, zalej sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn, posyp łyżeczką skórki otartej z cytryny i posiekaną zieloną pietruszką. Przykryj i wstaw na 2-3 godzin do lodówki. Potem wyjmij je z marynaty, posyp czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, a następnie obsmaż na silnie rozgrzanym oleju (po 2 minuty z każdej strony).

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż na nim filety, obłóż plasterkami cytryny. Wszystko zalej marynatą, lekko oprósz startym serem i wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika.

Rybę podawaj z ryżem lub frytkami i zieloną sałatą, albo surówką z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...