Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Dip z czerwonej fasoli

Składniki:
  • 3 łyżki stołowe
  • 1 duża cebula, pokrojona
  • 3 duże ząbki czosnku, zmielone
  • 1 ¾ szklanki fasolki (zostaw wodę z puszki)
  • 1 łyżka stołowa pasty pomidorowej
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 limonka, sok i skórka
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól
Potrzebny sprzęt: Blender

Podgrzej olej i usmaż cebulę z czosnkiem, aż zmiękną i nabiorą złotawego koloru.

Dodaj fasolę z wodą, zmieszaj z pastą pomidorową, wszystkimi przyprawami i gotuj kilka przez minut.

Do fasoli dodaj sok z limonki. Patelnię zdejmij z ognia i kiedy trochę ostygnie, wrzuć miksturę do blendera i miksuj, aż otrzymasz puree. Kiedy wystygnie przełóż do małych miseczek i posyp skórka startą z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...