Składniki:
- 3 łyżki stołowe
- 1 duża cebula, pokrojona
- 3 duże ząbki czosnku, zmielone
- 1 ¾ szklanki fasolki (zostaw wodę z puszki)
- 1 łyżka stołowa pasty pomidorowej
- ½ łyżeczki zmielonego kminu
- ½ łyżeczki zmielonej kolendry
- ¼ łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 limonka, sok i skórka
- Świeżo zmielony pieprz
- Sól
Podgrzej olej i usmaż cebulę z czosnkiem, aż zmiękną i nabiorą złotawego koloru.
Dodaj fasolę z wodą, zmieszaj z pastą pomidorową, wszystkimi przyprawami i gotuj kilka przez minut.
Do fasoli dodaj sok z limonki. Patelnię zdejmij z ognia i kiedy trochę ostygnie, wrzuć miksturę do blendera i miksuj, aż otrzymasz puree. Kiedy wystygnie przełóż do małych miseczek i posyp skórka startą z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz