Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Deser czekoladowo-wiśniowy

Składniki:
  • 2 (po ok. 350g każdy) ciasta czekoladowe
  • ½ szklanki dżemu wiśniowego
  • ½ szklanki brandy wiśniowej
  • 2 szklanki drylowanych wiśni

Masa:

  • Ok. 120g czekolady, minimum 70% zawartości kakao, posiekanej
  • 1 ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa mleka
  • 1 ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa śmietany kremówki
  • 8 żółtek
  • ½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
  • ⅓ szklanki kakao

Przybranie:

  • 3 szklanki śmietany kremówki (do bitej śmietany)
  • Ok. 30g gorzkiej czekolady

Potrzebny sprzęt: Duża miska

Pokrój ciasto,zrób „kanapki” z dżemem i ułóż je na dnie miski. Polej brandy, żeby ciasto trochę nasiąkło na to wrzuć wiśnie. Przykryj folią i zostaw na czas robienia masy.

Stop czekoladę,w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.

W garnku podgrzej mleko i śmietanę. Zmieszaj żółtka, cukier i kakao w dużej misce, wlej ogrzane mleko ze śmietaną i roztopioną czekoladę. Przelej wszystko powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Uważaj, żeby się nie zagotowało!

Masa ściemnieje w czasie gotowania. Masa musi być gęsta, ale nie panikuj, jeśli przestaniesz ją gotować, kiedy jest jeszcze dość płynna, ponieważ będzie gęstnieć w czasie studzenia i w lodówce. Kiedy będzie gotowa przelej ją do miski, żeby ostygła i przykryj folią, żeby nie zrobił się, korzuch.
Kiedy masa jest zimna wylej ją na ciasto czekoladowe w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.

Przed podaniem ubij bitą śmietanę i delikatnie umieść ją na masie. Na samą górę zetrzyj czekoladę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...