- 2 (po ok. 350g każdy) ciasta czekoladowe
- ½ szklanki dżemu wiśniowego
- ½ szklanki brandy wiśniowej
- 2 szklanki drylowanych wiśni
Masa:
- Ok. 120g czekolady, minimum 70% zawartości kakao, posiekanej
- 1 ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa mleka
- 1 ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa śmietany kremówki
- 8 żółtek
- ½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
- ⅓ szklanki kakao
Przybranie:
- 3 szklanki śmietany kremówki (do bitej śmietany)
- Ok. 30g gorzkiej czekolady
Potrzebny sprzęt: Duża miska
Pokrój ciasto,zrób „kanapki” z dżemem i ułóż je na dnie miski. Polej brandy, żeby ciasto trochę nasiąkło na to wrzuć wiśnie. Przykryj folią i zostaw na czas robienia masy.
Stop czekoladę,w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
W garnku podgrzej mleko i śmietanę. Zmieszaj żółtka, cukier i kakao w dużej misce, wlej ogrzane mleko ze śmietaną i roztopioną czekoladę. Przelej wszystko powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Uważaj, żeby się nie zagotowało!
Masa ściemnieje w czasie gotowania. Masa musi być gęsta, ale nie panikuj, jeśli przestaniesz ją gotować, kiedy jest jeszcze dość płynna, ponieważ będzie gęstnieć w czasie studzenia i w lodówce. Kiedy będzie gotowa przelej ją do miski, żeby ostygła i przykryj folią, żeby nie zrobił się, korzuch.
Kiedy masa jest zimna wylej ją na ciasto czekoladowe w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
Przed podaniem ubij bitą śmietanę i delikatnie umieść ją na masie. Na samą górę zetrzyj czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz