Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Czekoladowy sernik

Baza sernika :
  • 1 1/3 filiżanki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
  • 55g kostki masła
  • 1 łyżeczka kakao

Nadzienie :

  • ok 170g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 2 1/2 kubka kremowego serka
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego custard (słodki, żółto jajeczny sos waniliowy na mleku)
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka z jajek
  • 2/3 filiżanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki kakao, rozpuszczonego w 1 łyżce stołowej cieplej wody

Sos :

  • ok. 85g półsłodkiej czekolady, drobno siekanej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu kukurydzianego

Potrzebny sprzęt: tortownica (ok. 22cm średnicy)

Nastaw piekarnik na ok. 180˚C
Do bazy rozkruszyć ciastka, potem dodać masło i kakao. Składniki umieścić w tortownicy. Ugnieść masę na spodzie tortownicy, wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia.

Rozpuścić czekoladę , w mikrofalówce lub kąpieli wodnej I odstawić do wystygnięcia.

Ubić serek, aby zmiękł potem dodać cukier i proszek custard, zmiksować jeszcze raz, aby się połączyły. Ubić jajka, a potem żółtka i śmietanę. W końcu dodać kakao (rozpuszczone w wodzie) i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładką masę.

Wyciągnij tortownice z lodówki i owiń folią spożywczą, a potem jeszcze raz folia aluminiową. To ochroni ciasto przed wodną kąpielą.

Umieścić tortownicę w brytfannie wlej nadzienie sernika. Wypełnić brytfannę ,dopiero co, ugotowaną wodą do połowy tortownicy i piec ok. 45min-1h. Góra sernika powinna być spieczona, ale spód powinien być jeszcze wilgotny.

Zdjąć folię I odstawić sernik do wystygnięcia. Włożyć do lodówki kiedy nie jest już gorący i zostawić na noc. Wyciągnąć z lodówki chwilę przed podaniem.

Aby zrobić sos: Rozpuść czekoladę, śmietanę kremówkę I syrop. Kiedy czekolada prawie się rozpuści, zdejmij ją z gazu i rozmieszaj na gładki sos. Pozwól jej trochę ostygnąć i polej sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...