- 150g czekolady deserowej
- 125g miękkiego masła
- 125g cukru (50g jasnego i 75g ciemnego cukru)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko (zimne)
- 150g mąki tortowej
- 30g kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki sody warzonej
- 2 opakowania groszków czekoladowych (ciemnych)
Ustaw piekarnik na 170°C
Zmiksuj masło z cukrem, dodaj wanilię i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Wbij jajko. Zmieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Wsyp suche składniki do czekolady. Zamieszaj. Wsyp groszki. Wymieszaj. Łyżką do lodów nakładać porcję ciasta na blachę. Piecz 18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz