Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Cytrynowe Risotto

Składniki:
  • 2 szalotki
  • 1 seler
  • ¼ szklanki masła
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 ⅓ szklanki ryżu do risotto
  • ok. 1 l. bulionu warzywnego
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • igiełki z 2 łodyżek świeżego rozmarynu
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki stołowe parmezanu, plus więcej do przybrania
  • 4 łyżki stołowe śmietany kremówki
  • zmielony biały pieprz
  • sól morska

Szalotki i seler włóż do blendera i bardzo drobno zmiksuj. Potem wrzuć na patelnię z połową masła i oliwą, gotuj ok. 5 min., uważaj żeby nie przywarło. Dorzuć ryż, pomieszaj, aby dobrze pokrył się masłem. W międzyczasie w innym garnku przygotuj bulion i zostaw na wolnym ogniu.


Chochelkę bulionu wlej do ryżu i mieszaj, aż się wchłonie. Potem dodaj kolejną chochelkę i znów zamieszaj. Rób to tak długo, aż ryż będzie al dente. Może nie będzie potrzebny cały bulionu, ale jeśli go zabraknie dodaj przegotowanej wody.

Do risotto dodaj rozmaryn i skórkę z cytryny. W małej miseczce ubij żółtko, sok z cytryny, parmezan, śmietanę i pieprz.

Kiedy risotto będzie gotowe, nie zbyt miękkie, zdejmij je z ognia i dodaj zawartość małej miseczki i resztę masła i sól. Przed jedzeniem dodaj więcej parmezanu, jeśli chcesz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...