- 50 dag filetów z ryby (dorsz, sum, karmazyn)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 3 pomidory
- 2-3 łyżeczki przyprawy curry
- cukier
- sól
- ponadto:
- ryż na sypko lub makaron
- zielona sałata mieszana
W rondlu rozgrzej po łyżce oliwy (oleju) i masła, zeszklij cebulę (2-3 minuty), dodaj pomidory. Smaż razem 2 minuty.
Na reszcie gorącego tłuszczu usmaż rybę. Gdy już ładnie się zrumieni (na dość silnym ogniu), przełóż ją do rondla z warzywami, posyp solą, dodaj szczyptę cukru i doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę z sosem winegret.
Przed podaniem sprawdź smak potrawy i ewentualnie dopraw łyżeczką curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz