Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Curry z ryby

Składniki:
  • 50 dag filetów z ryby (dorsz, sum, karmazyn)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 3 pomidory
  • 2-3 łyżeczki przyprawy curry
  • cukier
  • sól
    ponadto:
  • ryż na sypko lub makaron
  • zielona sałata mieszana
Nastaw ryż (makaron ugotujesz w trakcie smażenia ryby). Filety pokrój na trzycentymetrowe paski i posyp 2 łyżeczkami przyprawy curry. Obierz też i posiekaj cebulę, a pomidory sparz i po zdjęciu skórki także posiekaj.

W rondlu rozgrzej po łyżce oliwy (oleju) i masła, zeszklij cebulę (2-3 minuty), dodaj pomidory. Smaż razem 2 minuty.

Na reszcie gorącego tłuszczu usmaż rybę. Gdy już ładnie się zrumieni (na dość silnym ogniu), przełóż ją do rondla z warzywami, posyp solą, dodaj szczyptę cukru i doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę z sosem winegret.

Przed podaniem sprawdź smak potrawy i ewentualnie dopraw łyżeczką curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...