Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Ciasto z syropem


Ciasto:
  • 1 ⅔ kubka mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ kubka kakao
  • 1 ⅓ kubka cukru
  • 165g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
  • ⅓ kubka śmietany
  • ½ kubka wrzątku
  • 1 kubek gorzkich czekoladowych guziczków

Syrop:

  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ kubka wody
  • ½ kubka cukru


  • 30g ciemnej czekolady do przybrania

Potrzebny sprzęt: foremka (ok. 24cm na 12cm, głęboką na 8cm), wyłożona,posmarowanym masłem, pergaminem. Papier powinien wystawać trochę poza foremkę.

Ustaw piekarnik na ok. 160˚C


Wyciągnij wszystkie składniki, aby nabrały temperatury pokojowej.



Do blendera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, wanilię, śmietanę i zmiksuj na gładką, brązową masę. Zmiksuj jeszcze raz, tym razem wlewając wodę. Wyłącz mikser i wsyp czekoladowe groszki.

Zeskrob masę ze ścianek miksera i wlej do formy, wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, urośnie i peknięte po środku, a jeśli włożysz do środka patyczek powinien być czysty.

Przed końcem pieczenia (po ok. 45-50 min.), włóż składniki na sos do garnka i gotuj przez ok. 5min., by otrzymać lepki płyn.

Wyciągnij ciasto, odłóż do ostygnięcia. Polej syropem. Kiedy całkowicie wystygnie, wyciągnij je z formy. Połóż na talerzu i posyp lepką część wiórkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...