Ciasto:
- 1 ⅔ kubka mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ kubka kakao
- 1 ⅓ kubka cukru
- 165g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
- ⅓ kubka śmietany
- ½ kubka wrzątku
- 1 kubek gorzkich czekoladowych guziczków
Syrop:
- 1 łyżeczka kakao
- ½ kubka wody
- ½ kubka cukru
- 30g ciemnej czekolady do przybrania
Potrzebny sprzęt: foremka (ok. 24cm na 12cm, głęboką na 8cm), wyłożona,posmarowanym masłem, pergaminem. Papier powinien wystawać trochę poza foremkę.
Ustaw piekarnik na ok. 160˚C
Wyciągnij wszystkie składniki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Do blendera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, wanilię, śmietanę i zmiksuj na gładką, brązową masę. Zmiksuj jeszcze raz, tym razem wlewając wodę. Wyłącz mikser i wsyp czekoladowe groszki.
Zeskrob masę ze ścianek miksera i wlej do formy, wstaw do piekarnika na ok.
1 godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, urośnie i peknięte po środku, a jeśli
włożysz do środka patyczek powinien być czysty.
Przed końcem pieczenia (po ok. 45-50 min.), włóż składniki na sos do garnka
i gotuj przez ok. 5min., by otrzymać lepki płyn.
Wyciągnij ciasto, odłóż do ostygnięcia. Polej syropem. Kiedy całkowicie
wystygnie, wyciągnij je z formy. Połóż na talerzu i posyp lepką część wiórkami
czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz