Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Ciasto czekoladowe

Składniki:
Ciasto:
  • 2 ⅔ szklanki mąki
  • ¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany
  • 1 łyżka stołowa ekstraktu z w wanilii
  • ¾ szklanki roztopionego masła
  • ½ szklanki oleju kukurydzianego
  • 1 ⅓ szklanki zimnej wody

Nastaw piekarnik na ok. 180°C. Masłem nasmaruj 2 foremki do ciasta (o średnicy ok. 20 cm)


W dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj dokładnie jajka, śmietanę i wanilię. W mikserze ubij dobrze masło i olej, potem dolej wodę. Dosyp suche składniki i miksuj na małej prędkości. Dodaj składniki z drugiej miski, miksuj aż wszystko się połączy. Przelej miksturę do foremek.

Piecz ciasta przez 45-50 min., lub sprawdzaj patyczkiem czy jest już suche. Pozostaw ciasto (w foremkach) do wystygnięcia


Polewa:
  • Ok. 170g gorzkiej czekolady minimum 70%
  • 1 szklanka plus 2 łyżki stołowe miękkiego masła
  • 1 ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa ekstraktu wanilii

W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztop czekoladę.

W misce na gładką masę ubij masło, potem dodaj cukier puder i znów zmieszaj, aż masa będzie puszysta. Dodaj wanilię i czekoladę, wymieszaj na idealnie gładką masę.

¼ polewy posmaruj jedną część, połóż na to drugie ciasto. Posmaruj wszystko pozostałą polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...