Ciasto:
- 2 ⅔ szklanki mąki
- ¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 3 jajka
- ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany
- 1 łyżka stołowa ekstraktu z w wanilii
- ¾ szklanki roztopionego masła
- ½ szklanki oleju kukurydzianego
- 1 ⅓ szklanki zimnej wody
Nastaw piekarnik na ok. 180°C. Masłem nasmaruj 2 foremki do ciasta (o średnicy ok. 20 cm)
W dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia,
sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj dokładnie jajka, śmietanę i wanilię. W
mikserze ubij dobrze masło i olej, potem dolej wodę. Dosyp suche składniki i
miksuj na małej prędkości. Dodaj składniki z drugiej miski, miksuj aż wszystko
się połączy. Przelej miksturę do foremek.
Piecz ciasta przez 45-50 min., lub sprawdzaj patyczkiem czy jest już suche.
Pozostaw ciasto (w foremkach) do wystygnięcia
Polewa:
- Ok. 170g gorzkiej czekolady minimum 70%
- 1 szklanka plus 2 łyżki stołowe miękkiego masła
- 1 ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka stołowa ekstraktu wanilii
W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztop czekoladę.
W misce na gładką masę ubij masło, potem dodaj cukier puder i znów
zmieszaj, aż masa będzie puszysta. Dodaj wanilię i czekoladę, wymieszaj na
idealnie gładką masę.
¼ polewy posmaruj jedną część, połóż na to drugie ciasto. Posmaruj wszystko
pozostałą polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz