Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Ciastka z polewą


Ciastka:
  • 6 łyżek stołowych niesolonego masła
  • ½ kubka cukru
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 1 ½ kubka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Polewa:

  • 2-3 łyżki stołowe wrzątku
  • 1 kubek cukru pudru
  • Barwniki spożywczy, najlepiej pasta

Potrzebny sprzęt: foremki do ciastek
Podgrzać piekarnik do ok.180˚C

Zmieszaj razem masło i cukier, na lekko musującą masę, potem wbij jajko i wanilię. W innej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mieszanki z jajkiem. Jeśli mikstura jest zbyt lepka odrobinę mąki. Owiń ciasto w plastikową folię i zostaw w lodówce minimum godzinę.

Posyp deskę mąką, połóż ciasto i jeszcze posyp jeszcze trochę. Rozwałkuj je na grubość ok. 7mm. Wytnij dowolne kształty i ułóż na papierze do pieczenia.

Piecz ciasteczka 8-12 min. Są gotowe, kiedy mają złote brzegi, ale miękki środek. Pozwól im wystygnąć.

Kiedy całkiem wystygną możesz zacząć zabawę z polewą. Kilka łyżek prawie wrzącej wody do miski i dodaj przesiany cukier, zmieszaj. Dodaj barwnik i pomaluj według własnego uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...