Ciastka:
- 6 łyżek stołowych niesolonego masła
- ½ kubka cukru
- 1 duże jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
- 1 ½ kubka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Polewa:
- 2-3 łyżki stołowe wrzątku
- 1 kubek cukru pudru
- Barwniki spożywczy, najlepiej pasta
Potrzebny sprzęt: foremki do ciastek
Podgrzać piekarnik do ok.180˚C
Zmieszaj razem masło i cukier, na lekko musującą masę, potem wbij jajko i wanilię. W innej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mieszanki z jajkiem. Jeśli mikstura jest zbyt lepka odrobinę mąki. Owiń ciasto w plastikową folię i zostaw w lodówce minimum godzinę.
Posyp deskę mąką, połóż ciasto i jeszcze posyp jeszcze trochę. Rozwałkuj je na grubość ok. 7mm. Wytnij dowolne kształty i ułóż na papierze do pieczenia.
Piecz ciasteczka 8-12 min. Są gotowe, kiedy mają złote brzegi, ale miękki środek. Pozwól im wystygnąć.
Kiedy całkiem wystygną możesz zacząć zabawę z polewą. Kilka łyżek prawie wrzącej wody do miski i dodaj przesiany cukier, zmieszaj. Dodaj barwnik i pomaluj według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz