Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Carpaccio z łososia

Składniki:
  • 25 dag wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka (lub cytryna)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    sos:
  • 3 łyżki oleju
  • sok z pomarańczy i limonki (lub cytryny)
  • 1 łyżka czystej wódki
  • sól
  • pieprz
Umyte awokado przekrój na pół i po wyrzuceniu pestki obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Cytrusy bardzo dokładnie wyszoruj. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Limonkę pokrój na cienkie plasterki.

Teraz przygotuj sos: soki cytrusowe przecedź, dodaj wódkę, pieprz i sól, całość roztrzep z olejem, i odstaw.

Na 4 talerzykach lub półmisku ułóż plastry łososia, cząstki pomarańczy, plasterki cytryny i kostki awokado, polej sosem, posyp szczypiorkiem. Zanim podasz, wstaw na 15 minut do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...