- 25 dag wędzonego łososia w cienkich plastrach
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 limonka (lub cytryna)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sos:
- 3 łyżki oleju
- sok z pomarańczy i limonki (lub cytryny)
- 1 łyżka czystej wódki
- sól
- pieprz
Cytrusy bardzo dokładnie wyszoruj. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Limonkę pokrój na cienkie plasterki.
Teraz przygotuj sos: soki cytrusowe przecedź, dodaj wódkę, pieprz i sól, całość roztrzep z olejem, i odstaw.
Na 4 talerzykach lub półmisku ułóż plastry łososia, cząstki pomarańczy, plasterki cytryny i kostki awokado, polej sosem, posyp szczypiorkiem. Zanim podasz, wstaw na 15 minut do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz