Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Brzoskwiniowa Melba

Składniki:
  • 8 brzoskwiń
  • 3 szklanki wody
  • 3 ½ szklanki cukru
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny

Sos malinowy:
  • 3 szklanki malin
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny

Pudełko lodów waniliowych

Wodę, cukier, sok z cytryny, wanilię włóż do garnka i podgrzej, żeby cukier się rozpuścił. Doprowadź do wrzenia i pozwól miksturze gotować się ok. 5min., potem zmniejsz ogień.

Przekrój brzoskwinie i wyciągnij pestki. Połówki wrzuć do wcześniej przygotowanego syropu cukrowego na ok. 2-3 min.
z każdej strony.

Kiedy podgotujesz w syropie już wszystkie brzoskwinie, zdejmij z nich skórkę i pozwól im wystygnąć.

Aby zrobić sos malinowy, wrzuć maliny, cukier puder i sok z cytryny do miksera. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pesteczek i przelej puree do dzbanka.

2 brzoskwinie ułóż na talerzu z 1 lub 2 gałkami lodów waniliowych. Wszystko polej sosem malinowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...