Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Babeczki z polewą

Składniki:
  • 110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła
  • ½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki stołowe mleka

Potrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 205˚C

Składniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.

Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.
Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.



POLEWA
  • 2 duże białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
W misce połącz białka z cukrem pudrem i ubijaj je mikserem ok. 5 min. (średnia prędkość), aż będą błyszczące i zwarta. Dolej soku z cytryny to trochę rozrzedzi polewę. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...