Składniki:
- 110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła
- ½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
- 2 jajka
- ¾ szklanki mąki
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki stołowe mleka
Potrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinek
Ustaw piekarnik na ok. 205˚C
Składniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.
Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.
Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.
POLEWA
- 2 duże białka
- 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz