- 2 ¼ szklanki wody, do ryby
- 2 liście limonki, poszarpane
- 4 filety z łososia, bez skóry, ok. 2,5 cm grubości
- 3 łyżki stołowe masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 posiekana cebula
- ½ łyżeczki mielonej kolędry
- ½ łyżeczki mielonego kminu
- ½ łyżeczki kurkuma
- 1 szklanka ryżu basmanti
- 3 jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki
- 3 łyżki stołowe posiekanej kolendry
- skórka, sok i miąższ z 1 limonki
- sos rybny
Nastaw piekarnik na ok. 220°C
Do brytfanny wlej wodę, wrzuć liście limonki i łososia. Przykryj folią i
wstaw do piekarnika, piecz ok. 15 min. Wyciągnij brytfannę, powstały płyn wlej
do dzbanka. Zostaw na naczyniu folię, żeby ryba pozostała ciepła.
W dużym garnku z pokrywką roztop masło, dodaj olej, aby masło się nie
spaliło. Dodaj cebulę i przyprawy, smaż, aż cebula będzie na wpół przezroczysta
i zmięknie. Dosyp ryż i pomieszaj drewnianą łyżką, aż cały się
pokryje.
Do garnka wlej płyn z dzbanka, pomieszaj i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu
przez 15 min.
Pod koniec gotowania wyłącz gaz i zdejmij pokrywkę. Na garnku połóż szmatkę
i znów pokrywkę. Dzięki temu ryż będzie ciepły, ale nielepiący.
Przed jedzeniem usuń płyn z łososia (jeśli jakiś powstanie), potem
“podziab” go widelcem. Do ryby dodaj ryż, jajko, kolendrę, sok z limonki i 1-2
krople sosu rybnego. Delikatnie pomieszaj, spróbuj czy nie trzeba dodać jeszcze
soku z limonki lub sosu z rybnego. Posyp skórką z limonki i ułóż dookoła kawałki
limonki, podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz