Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Azjatyckie Kedgeree

Składniki:
  • 2 ¼ szklanki wody, do ryby
  • 2 liście limonki, poszarpane
  • 4 filety z łososia, bez skóry, ok. 2,5 cm grubości
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • ½ łyżeczki mielonej kolędry
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ½ łyżeczki kurkuma
  • 1 szklanka ryżu basmanti
  • 3 jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki
  • 3 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • skórka, sok i miąższ z 1 limonki
  • sos rybny

Nastaw piekarnik na ok. 220°C


Do brytfanny wlej wodę, wrzuć liście limonki i łososia. Przykryj folią i wstaw do piekarnika, piecz ok. 15 min. Wyciągnij brytfannę, powstały płyn wlej do dzbanka. Zostaw na naczyniu folię, żeby ryba pozostała ciepła.

W dużym garnku z pokrywką roztop masło, dodaj olej, aby masło się nie spaliło. Dodaj cebulę i przyprawy, smaż, aż cebula będzie na wpół przezroczysta i zmięknie. Dosyp ryż i pomieszaj drewnianą łyżką, aż cały się pokryje.

Do garnka wlej płyn z dzbanka, pomieszaj i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 min.

Pod koniec gotowania wyłącz gaz i zdejmij pokrywkę. Na garnku połóż szmatkę i znów pokrywkę. Dzięki temu ryż będzie ciepły, ale nielepiący.

Przed jedzeniem usuń płyn z łososia (jeśli jakiś powstanie), potem “podziab” go widelcem. Do ryby dodaj ryż, jajko, kolendrę, sok z limonki i 1-2 krople sosu rybnego. Delikatnie pomieszaj, spróbuj czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki lub sosu z rybnego. Posyp skórką z limonki i ułóż dookoła kawałki limonki, podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...