Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Gwiazdki cynamonowe

 Składniki:
  • 6 białek
  • 500 g cukru pudru
  • 600 g  zmielonych migdałów
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka galaretki jabłkowej lub agrestowej
  • cukier do posypania deski

Przygotowanie:
Białka ubijać ze szczyptą soli, dodając cukier puder. Pianę z białek ubijać kolejne 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Odłożyć 5 łyżek masy białkowej.
Migdały wymieszać z cynamonem, skórką z cytryny i galaretką, dodać do masy z białek. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Na posypanej cukrem pudrem stolnicy rozwałkować masę porcjami na placki grubości ok. 0.5 cm. Wyciąć gwiazdki. Aby ułatwić sobie wałkowanie, można wałkować ciasto przez foliowy woreczek.
Gwiazdki ułożyć na blasze. Posmarować je odłożoną masą z białek. Ostawić na mniej więcej godzinę, aby ciastka wyschły.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni. Cynamonowe gwiazdki piec ok. 17 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...