Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Antrykot po włosku

Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 10 dag szpiku wołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 porcje antrykotu (po 200 g)
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 10 małych marynowanych cebulek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • brokuły
Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Marchewkę obgotuj i pokrój w paseczki. W małym garnku zagotuj trochę wody z solą. Szpik pokrój na 4 plastry jednakowej grubości, ułóż na sicie i włóż na 3 minuty do wrzącej wody, po czym ostudź.

Następnie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i usmaż na nim na złocisty kolor cebulę. Potem dodaj marchewkę i duś razem z cebulą przez 5 minut. Na pozostałym oleju smaż steki (z każdej strony 3 minuty), usmażone ułóż na podgrzanym talerzu, posól i popieprz.

Na pozostałym tłuszczu podgrzej cebulki. Steki obłóż cebulką i szpikiem, na wierzchu ułóż duszone marchewki.

Danie udekoruj ugotowanymi różyczkami brokułów i marchewką. Odpowiednimi dodatkami będą makaron wstążki lub ziemniaki posypane pietruszką i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...