Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Zupa pikantno-kwaśna

Składniki:
  • 6 ½ szklanki bulionu z kury
  • 1 czubata łyżka stołowa ostro-kwaśnej pasty tom yam
  • 4 liście limonki, posiekane
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 2-3 papryczki jalapeños albo papryczki Chili, posiekane
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe pieczarek, przekrojonych na pół lub w ćwiartki
  • ok. 500 g obranych, surowych krewetek
  • 5 małych cebulek dymek, cienko pokrojonych
  • garść posiekanej kolendry

W garnku podgrzej bulion, pastę tom yam, liście limonki, trawę cytrynową, sok z limonki, sos rybny, papryczki i cukier. Kiedy się zagotuje, dodaj pieczarki i gotuj na wolnym ogniu przez 2 min. Dodaj krewetki i cebulki i gotuj jeszcze 2-3 min. Posyp kolendrą i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...