- 6 ½ szklanki bulionu z kury
- 1 czubata łyżka stołowa ostro-kwaśnej pasty tom yam
- 4 liście limonki, posiekane
- 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki stołowe sosu rybnego
- 2-3 papryczki jalapeños albo papryczki Chili, posiekane
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe pieczarek, przekrojonych na pół lub w ćwiartki
- ok. 500 g obranych, surowych krewetek
- 5 małych cebulek dymek, cienko pokrojonych
- garść posiekanej kolendry
W garnku podgrzej bulion, pastę tom yam, liście limonki, trawę cytrynową, sok z limonki, sos rybny, papryczki i cukier. Kiedy się zagotuje, dodaj pieczarki i gotuj na wolnym ogniu przez 2 min. Dodaj krewetki i cebulki i gotuj jeszcze 2-3 min. Posyp kolendrą i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz