- 1 puszka (ok. 400g) mleka kokosowego
- 1-2 łyżki stołowe żółtej lub czerwonej pasty curry
- 1 ½ szklanki bulionu rybnego
- 3 łyżki stołowe sosu rybnego
- 3 łodygi trawy cytrynowej, pociętych i rozgniecionych nożem
- ½ łyżeczki kurkumy
- Ok. 1 kg dyni zwyczajnej lub dyni piżmowej, obranej i pokrojonej na kawałki
- Ok. 500g filetu z łososia, pociętego w kawałki
- Ok. 500g obranych, surowych krewetek
- Kapusta chińska lub dowolne zielone warzywa
- Sok z ½-1 limonki
- Kolendra, do przybrania
Zbierz gęstą śmietankę z wierzchu mleka kokosowego i wlej ją z pastą curry do dużego garnka, podgrzewaj na średnim ogniu. Pozwól im się chwilę pogotować, potem ubij wszystko, aż się połączy. Ciągle mieszając, dodaj resztę mleka, bulion, sos, cukier, trawę cytrynową i kurkumę. Doprowadź wszystko do wrzenia i dodaj dynię. Gotuj ok. 15 min, aż dynia będzie miękka (czas gotowania zależy od dyni, czasem wystarczy tylko 5 min). 5 min przed jedzeniem zacznij przygotowywać owoce morza.
Do garnka dodaj łososia i krewetki. Kiedy się ugotują, co powinno zająć 3-4 min., dodaj posiekaną kapustę (lub inne warzywa, których używasz). Kiedy będzie już miękka, dodaj sok z połowy limonki, pomieszaj (spróbuj, jeśli trzeba dodaj więcej limonki). Zdejmij garnek z ognia, przelej curry do dużej miski i posyp kolendrą. Można podawać z ryżem Thai lub basmati.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz