- 1 duży słodki ziemniak
- 1 duży czerwony ziemniak
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- ½ główki czosnku, obrane ząbki
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Świeżo zmielony pieprz
- 125 g. sera halloumi, pokrojone w bardzo cienkie plastry
Nastaw piekarnik na ok. 204°C
Pokrój ziemniaka w ok. 4 cm kostki, a czerwonego w trochę mniejsze- ok. 2,5 cm. Cebulę obierz i przetnij na pół, a potem każdą połówkę na 4-6 segmentów. Z papryk usuń nasiona i potnij w 2,5 cm kostki. Główkę czosnku podziel na ząbki. Włóż wszystko do dużego naczynia i polej oliwą. Posyp wszystko pieprzem ,ale nie solą (ser jest dość słony).
Piecz ok. 45 min, po tym czasie warzywa powinny być już ugotowany i gdzieniegdzie brązowe. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę lub włącz opiekacz. Kawałki sera ułóż na wierzch zapiekanki, piecz 5-10 min., aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz