Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Włoskie kiełbaski z soczewicą

Składniki:
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 cebula, dobrze pokrojona
  • sól
  • ¾ szklanki suszonej soczewicy
  • 1 duży ząbek czosnku, bez skórki, rozgnieciony nożem
  • 8 włoskich kiełbasek
  • ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa czerwonego wina
  • posiekana pietruszka, do przybrania

Soczewica:
Do garnka wlej 2-3 łyżki oliwy, kiedy będzie ciepła wrzuć cebulę. Posyp solą i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka (po ok. 5 min.) Dodaj soczewicę, dobrze wymieszaj potem zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min., aż większość, lub całość, płynu zostanie wchłonięta.


Weź patelnię z grubym dnem polej ją olejem i wrzuć czosnek. Podgrzej i dodaj kiełbaski. Kiedy się zbrązowią z obu stron (po ok. 5 min.), dolej wina i trochę wody, pozwól im pobulgotać. Przykryj patelnię i gotuj ok. 15 min. Widelcem rozgnieć czosnek, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za mocny, rozcieńcz go wodą.

Do płytkiego naczynia przesyp soczewicę, na niej ułóż kiełbaski i polej wszystko czosnkowo-winnym sosem. Posyp pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...