- 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 cebula, dobrze pokrojona
- sól
- ¾ szklanki suszonej soczewicy
- 1 duży ząbek czosnku, bez skórki, rozgnieciony nożem
- 8 włoskich kiełbasek
- ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa czerwonego wina
- posiekana pietruszka, do przybrania
Soczewica:
Do garnka wlej 2-3 łyżki oliwy, kiedy będzie ciepła wrzuć cebulę. Posyp solą i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka (po ok. 5 min.) Dodaj soczewicę, dobrze wymieszaj potem zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min., aż większość, lub całość, płynu zostanie wchłonięta.
Weź patelnię z grubym dnem polej ją olejem i wrzuć czosnek. Podgrzej i
dodaj kiełbaski. Kiedy się zbrązowią z obu stron (po ok. 5 min.), dolej wina i
trochę wody, pozwól im pobulgotać. Przykryj patelnię i gotuj ok. 15 min.
Widelcem rozgnieć czosnek, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za mocny, rozcieńcz
go wodą.
Do płytkiego naczynia przesyp soczewicę, na niej ułóż kiełbaski i polej
wszystko czosnkowo-winnym sosem. Posyp pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz