Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Wołowina z sosem Bearnaise

Składniki:
Wołowina:

  • Ok. 450g stek (ok. 2,5cm wysokości)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól


Do steku przygotuj dużą patelnię, połóż ja na średnim ogniu. Naoliw stek i włóż na rozgrzaną patelnię. Smaż ok. 2min po każdej stronie. Jeśli chcesz by był bardziej wysmażony, smaż jeszcze 1-2 min po każdej stronie. Odstaw na 5-10 min.

Sos:
  • 1 łyżka stołowa mielonych szalotek
  • 2 łyżki stołowe posiekanych świeżych liści estragonu + łodyżki
  • 1 łyżka stołowa posiekanej trybuli ogrodowej, (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stołowe octu winnego lub estragonowego
  • 2 łyżki stołowe białego wina
  • 1 łyżeczka ziarenek białego pieprzu, pogniecionych
  • 3 żółtka z jajek
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 16 łyżek stołowych (2 kostki) masła, miękkie pokrojone w 1,5cm kostki
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz czarny i biały
  • Sok z ¼ - ½ cytryny

Żeby zrobić sos Bearnaise, do garnka włóż szalotki, łodyżki estragonu, 1 łyżkę stołową estragonu, trybulę, (jeśli używasz), ocet, wino i pieprz i gotuj, aż zmniejszy objętość do ok. 1 łyżki stołowej. Nie zdejmuj garnka z palnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...