Wołowina:
- Ok. 450g stek (ok. 2,5cm wysokości)
- Oliwa z oliwek
- Sól
Do steku przygotuj dużą patelnię, połóż ja na średnim ogniu.
Naoliw stek i włóż na rozgrzaną patelnię. Smaż ok. 2min po każdej stronie. Jeśli
chcesz by był bardziej wysmażony, smaż jeszcze 1-2 min po każdej stronie. Odstaw
na 5-10 min.
Sos:
- 1 łyżka stołowa mielonych szalotek
- 2 łyżki stołowe posiekanych świeżych liści estragonu + łodyżki
- 1 łyżka stołowa posiekanej trybuli ogrodowej, (opcjonalnie)
- 2 łyżki stołowe octu winnego lub estragonowego
- 2 łyżki stołowe białego wina
- 1 łyżeczka ziarenek białego pieprzu, pogniecionych
- 3 żółtka z jajek
- 1 łyżka stołowa wody
- 16 łyżek stołowych (2 kostki) masła, miękkie pokrojone w 1,5cm kostki
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz czarny i biały
- Sok z ¼ - ½ cytryny
Żeby zrobić sos Bearnaise, do garnka włóż szalotki, łodyżki estragonu, 1
łyżkę stołową estragonu, trybulę, (jeśli używasz), ocet, wino i pieprz i gotuj,
aż zmniejszy objętość do ok. 1 łyżki stołowej. Nie zdejmuj garnka z
palnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz