Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Wiśniowy sernik na zimno

spód:

  • 125g herbatników pełnoziarnistych
  • 75g miękkiego masła

masa serowa:

  • 300g serka twarożkowego (np. Philadelfia)
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 250ml śmietany kremówki


  • słoik (ok.300g) konfitury z wiśni (nie dżem!)

Herbatniki rozkrusz z masłem w malakserze na piaskową masę. Wyłóż nimi dno tortownicy. Lekko ugnieć.

Ser, cukier, wanilię i sok z cytryny wymieszaj na jednolitą masę. W osobnym naczyniu lekko ubij śmietanę. Połącz z masą serową. Rozprowadź równomiernie na spodzie herbatnikowym. Wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem rozłóż równomiernie po wierzchu konfiturę wiśniową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...