- 125g herbatników pełnoziarnistych
- 75g miękkiego masła
masa serowa:
- 300g serka twarożkowego (np. Philadelfia)
- 60g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sok z połowy cytryny
- 250ml śmietany kremówki
- słoik (ok.300g) konfitury z wiśni (nie dżem!)
Herbatniki rozkrusz z masłem w malakserze na piaskową masę. Wyłóż nimi dno tortownicy. Lekko ugnieć.
Ser, cukier, wanilię i sok z cytryny wymieszaj na jednolitą masę. W osobnym naczyniu lekko ubij śmietanę. Połącz z masą serową. Rozprowadź równomiernie na spodzie herbatnikowym. Wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem rozłóż równomiernie po wierzchu konfiturę wiśniową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz