Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Wietnamska sałatka z kurczakiem i miętą

Składniki:
  • 1 tajskie chili, bez pestek, posiekane
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany, posiekany
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 ½ łyżeczki octu ryżowego
  • 1 ½ łyżki stołowej soku z limonki
  • 1 ½ łyżki stołowej sosu rybnego
  • 1 ½ łyżki stołowej oleju roślinnego
  • ½ cebuli, dobrze posiekana
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 190-220 g białej kapusty, pokrojonej
  • 1 średnia marchewka, starta
  • Ok. 190 g ugotowanej piersi z kurczaka, pociętej w cieniutkie paski
  • Garść liści mięty, posiekane
  • Sól

W misce wymieszaj razem chili, cukier, ocet, sok z limonki, sos rybny, olej, cebulę i pieprz. Odstaw na 30 min. W dużej misce połącz kapustę, marchew, kurczaka i miętę. Mieszaninę wsyp do miski z dressingiem i wszystko dokładnie i powoli wymieszaj. Dodaj soli do smaku. Posyp jeszcze odrobiną mięty i podawaj na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...