- 1 tajskie chili, bez pestek, posiekane
- 1 duży ząbek czosnku, obrany, posiekany
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 ½ łyżeczki octu ryżowego
- 1 ½ łyżki stołowej soku z limonki
- 1 ½ łyżki stołowej sosu rybnego
- 1 ½ łyżki stołowej oleju roślinnego
- ½ cebuli, dobrze posiekana
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 190-220 g białej kapusty, pokrojonej
- 1 średnia marchewka, starta
- Ok. 190 g ugotowanej piersi z kurczaka, pociętej w cieniutkie paski
- Garść liści mięty, posiekane
- Sól
W misce wymieszaj razem chili, cukier, ocet, sok z limonki, sos rybny, olej, cebulę i pieprz. Odstaw na 30 min. W dużej misce połącz kapustę, marchew, kurczaka i miętę. Mieszaninę wsyp do miski z dressingiem i wszystko dokładnie i powoli wymieszaj. Dodaj soli do smaku. Posyp jeszcze odrobiną mięty i podawaj na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz