Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Tagliatelle z kurczakiem

Składniki:
  • 1 (1,5 kg) kurczaka
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Liście z 3 gałązek rozmarynu, zmielone
  • ⅓ szklanki rodzynek sułtańskich, zamoczone w wodzie na 30 min.
  • ½ szklanki nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), lekko podpieczone
  • Ok. 450g tagliatelle (włoski makaron)
  • 2-3 łyżki stołowe siekanej pietruszki

Nastaw piekarnik na ok. 180°C

Natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5h lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będą wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron.
Wyciągnij kurczaka, obierz mięso od kości i potnij lub porwij na mniejsze kawałki.
Żeby zrobić sos, zlej wszystkie płyny z brytfanny do garnka. Dodaj rozmaryn, rodzynki i igławę. Zacznij podgrzewać sos, kiedy będziesz gotować makaron.
Ugotuj i odcedź makaron, w dużej misce pomieszaj go z sosem, kurczakiem i pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...