- 1 (1,5 kg) kurczaka
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Liście z 3 gałązek rozmarynu, zmielone
- ⅓ szklanki rodzynek sułtańskich, zamoczone w wodzie na 30 min.
- ½ szklanki nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), lekko podpieczone
- Ok. 450g tagliatelle (włoski makaron)
- 2-3 łyżki stołowe siekanej pietruszki
Nastaw piekarnik na ok. 180°C
Natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5h lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będą wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron.
Wyciągnij kurczaka, obierz mięso od kości i potnij lub porwij na mniejsze
kawałki.
Żeby zrobić sos, zlej wszystkie płyny z brytfanny do garnka. Dodaj
rozmaryn, rodzynki i igławę. Zacznij podgrzewać sos, kiedy będziesz gotować
makaron.
Ugotuj i odcedź makaron, w dużej misce pomieszaj go z sosem, kurczakiem i
pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz