Szynka:
- 1 (ok. 2kg) szynka z kością
- 1 obrana i przekrojona na pół cebula
- 1 2-litrowa Coca-Cola
Polewa:
- 1 garść goździków
- 1 łyżka stołowa melasy
- 2 łyżeczka musztardy w proszku
- 2 łyżki stołowe cukru Demerara lub brązowego cukru
Nastaw piekarnik na 260°C
Do dużego garnka włóż szynkę z cebulą i zalej coca-colą. Na średnim ogniu
doprowadź colę do wrzenia. Zmniejsz ogień i przykryj garnek (ale niezbyt
szczelnie), gotuj ok. 2,5h.
Wyciągnij szynkę z garnka i odstaw do wystygnięcia, zachowaj płyn. Ostrym nożem odetnij skórkę, zostawiając cieniutką warstwę tłuszczu. Potem wytnij w szynce wzory karo i w każdy wetknij goździk. Mięso posmaruj melasą i posyp musztardą i cukrem. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, włóż szynkę i piecz ok. 10 min. Od razu podaj.
Wyciągnij szynkę z garnka i odstaw do wystygnięcia, zachowaj płyn. Ostrym nożem odetnij skórkę, zostawiając cieniutką warstwę tłuszczu. Potem wytnij w szynce wzory karo i w każdy wetknij goździk. Mięso posmaruj melasą i posyp musztardą i cukrem. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, włóż szynkę i piecz ok. 10 min. Od razu podaj.
Jeśli przygotowujesz szynkę z wyprzedzeniem, wyciągnij ją z lodówki,
posmaruj polewą tak jak w przepisie. Zostaw 30-40 min. w temperaturze pokojowej.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 176°C na 30-40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz