Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Szynka w coca-coli

Składniki:
Szynka:

  • 1 (ok. 2kg) szynka z kością
  • 1 obrana i przekrojona na pół cebula
  • 1 2-litrowa Coca-Cola

Polewa:

  • 1 garść goździków
  • 1 łyżka stołowa melasy
  • 2 łyżeczka musztardy w proszku
  • 2 łyżki stołowe cukru Demerara lub brązowego cukru


Nastaw piekarnik na 260°C

Do dużego garnka włóż szynkę z cebulą i zalej coca-colą. Na średnim ogniu doprowadź colę do wrzenia. Zmniejsz ogień i przykryj garnek (ale niezbyt szczelnie), gotuj ok. 2,5h.

Wyciągnij szynkę z garnka i odstaw do wystygnięcia, zachowaj płyn. Ostrym nożem odetnij skórkę, zostawiając cieniutką warstwę tłuszczu. Potem wytnij w szynce wzory karo i w każdy wetknij goździk. Mięso posmaruj melasą i posyp musztardą i cukrem. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, włóż szynkę i piecz ok. 10 min. Od razu podaj.

Jeśli przygotowujesz szynkę z wyprzedzeniem, wyciągnij ją z lodówki, posmaruj polewą tak jak w przepisie. Zostaw 30-40 min. w temperaturze pokojowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 176°C na 30-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...