- olej roślinny, do smażenia
- ok. 500g szprotek
- ½ szklanki mąki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- garść świeżej pietruszki
- sól morska
- ćwiartki cytryny, do ozdoby
Rozgrzej olej do ok. 190°C
Szprotki, sol, pieprz i mąkę wrzuć do worka, dobrze potrząśnij by ryby pokryły się mąką.
Zawartość worka wsyp do sitka, by usunąć nadmiar mąki, wrzuć ryby do oleju. Smaż ok. 3min, aż będą chrupiące.
Wyciągnij je na papierowy ręcznik, aby obciekły z tłuszczu. W międzyczasie do gorącego oleju wrzuć pietruszkę, uwaga olej będzie strzelać! Kiedy liście będą ciemno zielone, odcedź je i podaj z szprotkami. Posyp wszystko solą morską i podawaj z cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz