Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Śmażone batony kokosowe z ananasem

Składniki:
  • ok. 1,9 l. oleju słonecznikowego, do smażenia
  • 1 dojrzały ananas
  • 1 szklanka mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
  • 1 szklanka wody sodowej
  • 8 batonów kokosowych
Podgrzej olej w naczyniu, które nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu.

Odetnij górę i dół ananasa, potnij go pionowo na ćwiartki. Każdy kawałek obierz z twardej „kory”. Połóż ananas skórką do dołu i oddziel miąższ od łupiny. Pokrój ananas na kawałki.

Do dużej miski wsyp mąkę, delikatnie dodaj ¾ szklanki wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj pozostałą ¼ szklanki. Zanurz każdy baton w cieście i wrzuć do gorącego oleju na ok. 3 min. Wyciągnij batony z oleju i połóż na papierowym ręczniku. Połóż na talerz z kawałkami ananasa i od razu jedz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...