- ok. 600g sera (ementaler, gruyere, brie, camembert)
- 300ml (2 kieliszki) białego wina
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki stołowe Kirsch-u (biała wódka z wiśni)
- 1 cały ząbek czosnku
- szczypta zmielonego białego pieprzu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
dodatki:
- koper włoski,
- cykoria sałatowa,
- zielone jabłka,
- chleb na zakwasie
Sery pokrój w kostkę (z miękkich serów odkrój skórkę), przełóż do garnuszka, zalej winem. Podgrzewaj, lekko zamieszaj. Mąkę wymieszać wódką w osobnym naczyniu. Do serów dodaj czosnek, pieprz i gałkę. Wlej mąkę z Kirsch-em. Zamieszaj. Pokrój na kawałki przygotowane dodatki (wg uznania). Ułóż na półmisku. Sos podgrzewaj.
Nadziewaj dodatki na szpatułki i maczaj w sosie serowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz