Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Serowe Fondue

Składniki:
  • ok. 600g sera (ementaler, gruyere, brie, camembert)
  • 300ml (2 kieliszki) białego wina
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki stołowe Kirsch-u (biała wódka z wiśni)
  • 1 cały ząbek czosnku
  • szczypta zmielonego białego pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

dodatki: 
  • koper włoski, 
  • cykoria sałatowa, 
  • zielone jabłka, 
  • chleb na zakwasie

Sery pokrój w kostkę (z miękkich serów odkrój skórkę), przełóż do garnuszka, zalej winem. Podgrzewaj, lekko zamieszaj. Mąkę wymieszać wódką w osobnym naczyniu. Do serów dodaj czosnek, pieprz i gałkę. Wlej mąkę z Kirsch-em. Zamieszaj. Pokrój na kawałki przygotowane dodatki (wg uznania). Ułóż na półmisku. Sos podgrzewaj.
Nadziewaj dodatki na szpatułki i maczaj w sosie serowym.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...