Składniki:
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziarenek pieprzu
- 16 liści laurowych, 6 pokruszonych plus liście do przybrania
- 1 średnia cebula, posiekana
- Ok. 1,8kg Schabu + kości
- ½ szklanki białego wina
Nastaw piekarnik na ok. 205°C
W małej misce zmieszaj: oliwę, czosnek, sól, pieprz, pokruszone liście laurowe i wetrzyj to dokładnie w mięso. Schab włóż do worka, zamknij i zostaw w lodówce (najlepiej na 12-24 h, ale nie jest to konieczne).
Brytfannę wyłóż cebulą i 10 liśćmi laurowymi. Włóż mięso z marynatą, po
bokach ułóż kości, (jeśli je masz i jeśli się zmieszczą). Piecz ok. 1h
45min.
Wyciągnij mięso, odetnij przypalone kawałki i odłóż do ostygnięcia.
Brytfannę połóż na gazie, kości, liście laurowe i cebulę polej winem i ½
szklanki przegotowanej wody. Pozwól płynowi trochę pobulgotać i odparować ok. ⅓
, wyciągnij kości, a płyn przelej do garnka, przypraw.
Pokrój mięso, połóż na dużym talerzu, posyp solą i polej przygotowanym
sosem. Przed zjedzeniem możesz przykryć mięso folią i włożyć do wyłączonego
piekarnika (w czasie, kiedy jesz przystawkę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz