Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Schab z liśćmi laurowymi

Składniki:
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 16 liści laurowych, 6 pokruszonych plus liście do przybrania
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • Ok. 1,8kg Schabu + kości
  • ½ szklanki białego wina

Nastaw piekarnik na ok. 205°C

W małej misce zmieszaj: oliwę, czosnek, sól, pieprz, pokruszone liście laurowe i wetrzyj to dokładnie w mięso. Schab włóż do worka, zamknij i zostaw w lodówce (najlepiej na 12-24 h, ale nie jest to konieczne).

Brytfannę wyłóż cebulą i 10 liśćmi laurowymi. Włóż mięso z marynatą, po bokach ułóż kości, (jeśli je masz i jeśli się zmieszczą). Piecz ok. 1h 45min.

Wyciągnij mięso, odetnij przypalone kawałki i odłóż do ostygnięcia. Brytfannę połóż na gazie, kości, liście laurowe i cebulę polej winem i ½ szklanki przegotowanej wody. Pozwól płynowi trochę pobulgotać i odparować ok. ⅓ , wyciągnij kości, a płyn przelej do garnka, przypraw.

Pokrój mięso, połóż na dużym talerzu, posyp solą i polej przygotowanym sosem. Przed zjedzeniem możesz przykryć mięso folią i włożyć do wyłączonego piekarnika (w czasie, kiedy jesz przystawkę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...