Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Sałatka z groszku, mięty i awokado

Składniki:

  • 9 łyżek stołowych oleju z pierwszego tłoczenia
  • 1 ½ łyżki stołowej octu winnego
  • Duża szczypta cukru pudru
  • Posiekana garść liści mięty
  • 450g groszku
  • 1 paczka (ok. 280g) mieszanki sałat
  • 2 główki cykorii (endywii), liście
  • 3 dojrzałe awokado, pocięte w kawałki

Dressing: wlej olej, ocet i cukier do dużej miski, potem dorzuć garść mięty. Pomieszaj, aby wszystko się połączyło. Groszek wrzuć ok. 2min osolonego wrzątku (groszek powinien być ugotowany, ale nie miękki). Odcedź groszek i od razu wrzuć do miski z dressingiem, zostaw na godzinę, a nawet na cały dzień jeśli chcesz.

Przed podaniem wrzuć resztę warzyw (sałatę, cykorię, awokado). Po pomieszaniu skrop jeszcze odrobiną oleju. Podawaj na dużym talerzu. Posyp odrobiną posiekanej mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...