- 230 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2-3 duże ząbki czosnku, zmielone
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 2 jajka
- liście z 2-3 główek sałaty rzymskiej
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- sos Worcestershire
- sok z 1 cytryny
- ⅓ szklanki świeżo startego parmezanu
Nastaw piekarnik na 200°C
Weź woreczek, włóż do niego ziemniaki pokrojone w kostki o boku około 1,3
cm mogą być odrobinę mniejsze. Wrzuć do nich posiekany czosnek i 2 łyżki oliwy z
oliwek. Potrząśnij woreczkiem tak, aby oliwa dokładnie pokryła wszystkie kostki.
Wyrzuć zawartość woreczka na blachę i piecz w piekarniku 45 min. – 1 h. Kiedy
ziemniaki się przyrumienią, ułóż je na papierowym ręczniku i posyp solą. Do
sałatki wrzuć je po ok. 10 minutach, kiedy przestygną.
Wstaw wodę na jaja. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej jajka i gotuj
przez dokładnie 1 minutę. Następnie wyciągnij je i odstaw na bok.
Rozedrzyj liście sałaty na niewielkie kawałki i wymieszaj z oliwą z oliwek
tak, aby lekko przykryła sałatę. Dodaj sól i pieprz, ponownie mieszamy. Wlej
około 6 kropli sosu Worcestershire, sok z cytryny, wbij jajka i wymieszaj, aż
składniki się połączą. Spróbuj i ewentualnie dopraw według smaku. Na koniec
wymieszaj z serem. Ziemniaki dodaj tuż przed podaniem do stołu, w przeciwnym
wypadku sałatka „zwiędnie”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz