Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Sałatka Cesarska

Składniki:
  • 230 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2-3 duże ząbki czosnku, zmielone
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • liście z 2-3 główek sałaty rzymskiej
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos Worcestershire
  • sok z 1 cytryny
  • ⅓ szklanki świeżo startego parmezanu

Nastaw piekarnik na 200°C

Weź woreczek, włóż do niego ziemniaki pokrojone w kostki o boku około 1,3 cm mogą być odrobinę mniejsze. Wrzuć do nich posiekany czosnek i 2 łyżki oliwy z oliwek. Potrząśnij woreczkiem tak, aby oliwa dokładnie pokryła wszystkie kostki. Wyrzuć zawartość woreczka na blachę i piecz w piekarniku 45 min. – 1 h. Kiedy ziemniaki się przyrumienią, ułóż je na papierowym ręczniku i posyp solą. Do sałatki wrzuć je po ok. 10 minutach, kiedy przestygną.

Wstaw wodę na jaja. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej jajka i gotuj przez dokładnie 1 minutę. Następnie wyciągnij je i odstaw na bok.

Rozedrzyj liście sałaty na niewielkie kawałki i wymieszaj z oliwą z oliwek tak, aby lekko przykryła sałatę. Dodaj sól i pieprz, ponownie mieszamy. Wlej około 6 kropli sosu Worcestershire, sok z cytryny, wbij jajka i wymieszaj, aż składniki się połączą. Spróbuj i ewentualnie dopraw według smaku. Na koniec wymieszaj z serem. Ziemniaki dodaj tuż przed podaniem do stołu, w przeciwnym wypadku sałatka „zwiędnie”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...