Ciasto:
- 2 ¼ szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 7 g (ok. 1 łyżeczka) drożdży 2 jajka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka z ½ cytryny ¼ łyżeczki cynamonu ½ szklanki letniego mleka ¼ szklanki miękkiego masła
Potrzebny sprzęt: prostokątna forma do ciasta (33 cm na 22
cm)
Nastaw piekarnik na 205°C
Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier i drożdże. W innej misce ubij jajka i dodaj je razem z wanilią, skórka z cytryny i cynamonem do mleka. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj, aż uzyskasz średnio miękkie ciasto, jeśli trzeba dodaj więcej mąki. Dodaj miękkie masło ugniataj rękami 10 min. lub 5min. w mikserze. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, to znajże jest gotowe.
Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier i drożdże. W innej misce ubij jajka i dodaj je razem z wanilią, skórka z cytryny i cynamonem do mleka. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj, aż uzyskasz średnio miękkie ciasto, jeśli trzeba dodaj więcej mąki. Dodaj miękkie masło ugniataj rękami 10 min. lub 5min. w mikserze. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, to znajże jest gotowe.
Zaczyn przykryj szmatką i odstaw, by podwoiło swoją objętość (to powinno
zabrać ok. 1h - 1h 15min). Lub zostaw w chłodnym miejscu na całą noc. Potem
rozgnieć i ułóż w formie, może się zdawać, że ciasto się nie rozciągnie, ale
wystarczy zostawić je jeszcze na 10 min, zwłaszcza, jeśli rosło przez noc. Kiedy
jest już w foremce zostaw je jeszcze na 15-20 min, potem posmaruj wcześniej
przygotowaną miksturą z jajka, śmietany i cynamonu.
Górna warstwa:
- 1 jajko ubite z 1 łyżką stołową śmietany i szczyptą cynamonu
- 1 małe lub ½ dużego jabłka
- 1 ⅔ szklanki jeżyn
- ½ cytryny, bez skórki
- ⅓ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
- 2 łyżki stołowe mielonych migdałów
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kosteczki
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe płatków migdałów
Obierz i pokrój jabłko, wrzuć do miski z jeżynami i skórką z cytryny.
Odstaw na kilka minut, w tym czasie zrób kruszonkę. Mąkę, mielone migdały i
cynamon włóż do jednej miski, pomieszaj i dodaj zimne masło. Czubkami palców
połącz je razem, zostawiając grudki. Dodaj cukier i płatki
migdałów.
Wsyp owoce na ciasto w formie i posyp kruszonką. Włóż wszystko do pieca na
15min, po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 177°C i piecz jeszcze ok. 20
min
Wyciągnij ciasto z pieca i odstaw na ok. 5 min, potem możesz kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz