Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Łosoś z zieleniną i grzybami shiitake

Składniki:
  • 2 filety z łososia, bez skóry
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • ½ szklanki grzybów shiitake, sparzonych i pokrojonych
  • ok. 390 g, 1 ¾ szklanki, kapusty chińskiej, łodygi oddzielone od liści, posiekane
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Na średnim ogniu rozgrzej patelnie, połóż łososia i smaż ok. 4 min. z każdej strony. W międzyczasie na drugą patelnie wlej olej i wrzuć czosnek, teraz rozgrzej patelnię. Dodaj pocięte grzyby, łodygi kapusty i mieszaj nieustannie przez 1 min. Przykryj patelnię i gotuj 5 min. Zdejmij pokrywkę i dodaj liście kapusty, sos sojowy, olej sezamowy i gotuj jeszcze 2-3 min.

Ułóż zieleninę i łososia na talerzu. Przypraw solą i pieprzem, od razu podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...