Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Łosoś w sake

Marynata:
  • 1 łyżeczka angielskiej musztardy lub pasty wasabi
  • 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire
  • 1 łyżka stołowa sou sojowego
  • 1 łyżka stołowa czosnku lub oleju chili
  • 1 łyżka stołowa Sake

Sos do łososia i ryżu:
  • ¼ filiżanki sake
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • ½ łyżeczki sosu rybnego lub ocet z brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka angielskiej musztardy lub pasty wasabi

  • 2 filety z łososia
  • 1 filiżanka ryżu basmati
  • 2 strąki kardamonu
  • 1-2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry, do przybrania

W torebce wymieszaj musztardę (lub wasabi), sos Worcestershire, sos sojowy, olej , sake i filety z łososia. Zostaw marynatę na 20min.
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Usmaż filety z łososia na gładkiej patelni, ok. 1,5min na jednej stronie I 1min na drugiej. Potem owiń każdy filet w folię i odstaw na 10min, na drewnianej desce lub stercie gazet.
Doprowadź sake do wrzenia w małym garnuszku. Zdejmij go z ognia i dodaj resztę składników sosu.
Odwiń łososia. Ułóż świeżo ugotowany ryż na 2 talerzach, pokrój łososia w cienkie paski, połóż na ryżu i polej sosem. Porwij trochę kolendry na szczyt dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...