Marynata:
Sos do łososia i ryżu:
W torebce wymieszaj musztardę (lub wasabi), sos Worcestershire, sos sojowy, olej , sake i filety z łososia. Zostaw marynatę na 20min.
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy lub pasty wasabi
- 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire
- 1 łyżka stołowa sou sojowego
- 1 łyżka stołowa czosnku lub oleju chili
- 1 łyżka stołowa Sake
Sos do łososia i ryżu:
- ¼ filiżanki sake
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego
- ½ łyżeczki sosu rybnego lub ocet z brązowego ryżu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy lub pasty wasabi
- 2 filety z łososia
- 1 filiżanka ryżu basmati
- 2 strąki kardamonu
- 1-2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry, do przybrania
W torebce wymieszaj musztardę (lub wasabi), sos Worcestershire, sos sojowy, olej , sake i filety z łososia. Zostaw marynatę na 20min.
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Usmaż filety z łososia na gładkiej patelni, ok. 1,5min na jednej stronie I
1min na drugiej. Potem owiń każdy filet w folię i odstaw na 10min, na drewnianej
desce lub stercie gazet.
Doprowadź sake do wrzenia w małym garnuszku. Zdejmij go z ognia i dodaj
resztę składników sosu.
Odwiń łososia. Ułóż świeżo ugotowany ryż na 2 talerzach, pokrój łososia w
cienkie paski, połóż na ryżu i polej sosem. Porwij trochę kolendry na szczyt
dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz