- 2 łyżki stołowe masła
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 ⅓ szklanki mleka
- 2 jajka
- 10 plastrów bekonu
- 1-2 łyżeczki oleju, do smażenia bekonu
- masło, do smażenia naleśników
- syrop klonowy
Roztop masło i odstaw do wystygnięcia.
W dużej miarce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
W innym naczyniu ubij mleko z jajkiem i masłem, które powinno być już
chłodne. Wlej to wszystko do suchych składników, ciągle mieszaj. Możesz też
włożyć składniki do miksera.
Na oleju usmaż boczek, odłóż na papierowy ręcznik i przykryj jeszcze paroma
ręcznikami.
Masło podgrzej na patelni i zacznij smażyć naleśniki. Wylej na patelnię ok.
¼ szklanki ciasta. Kiedy pojawiają się bąbelki, przewróć naleśniki na drugą
stronę i smaż jeszcze kilka minut.
Ułóż naleśniki na kupce i posyp kawałkami boczku, potem pokrop lub polej
syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz