Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Naleśniki z bekonem i syropem klonowym

Składniki:
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 ⅓ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 10 plastrów bekonu
  • 1-2 łyżeczki oleju, do smażenia bekonu
  • masło, do smażenia naleśników
  • syrop klonowy

Roztop masło i odstaw do wystygnięcia.

W dużej miarce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.


W innym naczyniu ubij mleko z jajkiem i masłem, które powinno być już chłodne. Wlej to wszystko do suchych składników, ciągle mieszaj. Możesz też włożyć składniki do miksera.

Na oleju usmaż boczek, odłóż na papierowy ręcznik i przykryj jeszcze paroma ręcznikami.

Masło podgrzej na patelni i zacznij smażyć naleśniki. Wylej na patelnię ok. ¼ szklanki ciasta. Kiedy pojawiają się bąbelki, przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut.

Ułóż naleśniki na kupce i posyp kawałkami boczku, potem pokrop lub polej syropem klonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...