Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Muffinki z Cheddarem

Składniki:
Babeczki:

  • 1 ½ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
  • ⅓ szklanki mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • ½ szklanki startego Cheddara
  • 6 łyżek stołowych oleju roślinnego
  • ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe jogurtu
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire

Przybranie:

  • 2 łyżki stołowe startego Cheddara
  • Sos Worcestershire

Potrzebny sprzęt: 12 foremek do babeczek
Nastaw piekarnik na ok. 205°C

W dużej misce, widelcem zmieszaj razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, musztardę i ser. W wysokim naczyniu ubij razem pozostałe składniki. Wlej je do miski z suchymi składnikami, pomieszaj delikatni widelcem, pamiętaj, że ciasto na dobre muffinki ma gródki.

Przelej ciasto do foremek i piecz 20 min., potem szybko wyciągnij z piekarnika i posyp każdą serem i kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Włóż powrotem do pieca na 5 min., wyciągnij muffiny i odstaw do wystygnięcia. Jedz, kiedy są jeszcze ciepłe, ale nie są już gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...