Babeczki:
- 1 ½ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
- ⅓ szklanki mąki żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- ½ szklanki startego Cheddara
- 6 łyżek stołowych oleju roślinnego
- ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe jogurtu
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire
Przybranie:
- 2 łyżki stołowe startego Cheddara
- Sos Worcestershire
Potrzebny sprzęt: 12 foremek do babeczek
Nastaw piekarnik na ok. 205°C
W dużej misce, widelcem zmieszaj razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, musztardę i ser. W wysokim naczyniu ubij razem pozostałe składniki. Wlej je do miski z suchymi składnikami, pomieszaj delikatni widelcem, pamiętaj, że ciasto na dobre muffinki ma gródki.
Przelej ciasto do foremek i piecz 20 min., potem szybko wyciągnij z piekarnika i posyp każdą serem i kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Włóż powrotem do pieca na 5 min., wyciągnij muffiny i odstaw do wystygnięcia. Jedz, kiedy są jeszcze ciepłe, ale nie są już gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz