Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Makaron z parmezanem i pecorino

Składniki:
  • 450 g. makaronu linguine (długi, płaski makaron)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • Garść świeżych liści bazylii, porwanych lub posiekanych
  • ½ szklanki orzeszków pinii
  • Ok. 120g. startego parmezanu
  • Ok. 120g. pecorino (włoski ser z mleka owczego)

Ugotuj makaron, w tym czasie do dużej patelni wlej oliwę z oliwek i wrzuć czosnek. Podsmaż na małym ogniu, aż będzie lekko brązowy. Zabierz czosnek z patelni i ściągnij ją z ognia. Na nowej, suchej patelni podpiecz orzeszki Pini. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i wrzuć na patelnię z oliwą z oliwek, a potem do ogrzanej miski. Posyp startym parmezanem, potem używając obieraczki do warzyw, zetrzyj paski sera pecorino i posyp pieczonymi orzeszkami Pini. Wymieszaj wszystko, prócz garści bazylii. Zetrzyj jeszcze trochę sera i posyp pozostałą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...