- 450 g. makaronu linguine (długi, płaski makaron)
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 5 obranych ząbków czosnku
- Garść świeżych liści bazylii, porwanych lub posiekanych
- ½ szklanki orzeszków pinii
- Ok. 120g. startego parmezanu
- Ok. 120g. pecorino (włoski ser z mleka owczego)
Ugotuj makaron, w tym czasie do dużej patelni wlej oliwę z oliwek i wrzuć czosnek. Podsmaż na małym ogniu, aż będzie lekko brązowy. Zabierz czosnek z patelni i ściągnij ją z ognia. Na nowej, suchej patelni podpiecz orzeszki Pini. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i wrzuć na patelnię z oliwą z oliwek, a potem do ogrzanej miski. Posyp startym parmezanem, potem używając obieraczki do warzyw, zetrzyj paski sera pecorino i posyp pieczonymi orzeszkami Pini. Wymieszaj wszystko, prócz garści bazylii. Zetrzyj jeszcze trochę sera i posyp pozostałą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz