Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Makaron z oliwą czosnkową i pancettą

Składniki:
  • 2 łyżki stołowe oliwy aromatyzowanej czosnkiem
  • 225g pancetty (włoski boczek)
  • 225g makaronu linguine (płaski makaron podobny do spagetti)
  • Pietruszka

Nastaw piekarnik na 260°C

Doprowadź wodę do wrzenia. W międzyczasie wlej oliwę do żaroodpornego naczynia. Z części pancetty odkrój skórkę i ułóż w naczyniu, resztę pokrój w kostki i dorzuć do oliwy. Rozgnieć lekko kostki, by całe pokryły się oliwą. Kiedy woda się zagotuje, włóż naczynie żaroodporne do piekarnika. Wodę posól i dodaj makaron, powinno wystarczyć ok. 10 min gotowania. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go, ale zostaw szklankę wody z gotowania. Wyciągnij naczynie z piekarnika, wsyp makaron i dobrze wymieszaj. Jeśli jest za suche możesz dodać odrobinę wody z makaronu. Dla smaku możesz posypać pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...