Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Kurczak smażony w południowym stylu

Składniki:
  • 2 nóżki kurczaka, ze skórą
  • 2 udka kurczaka, ze skórą
  • 3-4 szklanki mleka
  • 2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki mąka
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 1 jajko

Do miski włóż kawałki kurczaka i zalej mlekiem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 h lub cała noc. Dzięki temu mięso zmięknie.


Kurczaka włóż do dużego garnka, zalej mlekiem. Mleko doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. (aż kurczak się ugotuje). Wyciągnij kurczaka z mleka i odłóż na 15 min. do wystygnięcia, potem wysusz kawałki papierowym ręcznikiem.

Podgrzej tłuszcz do ok. 160°C. Do dużego worka strunowego wsyp sól, mąkę i pieprz, potrząśnij, aby wszystko się połączyło. W misce ubij jajko.

Do worka wkładaj po 1 kawałku kurczaka i potrząśnij, aby pokryły się mąką. Potem zanurz kurczaka w jajku, potem znów włóż go do worka z mąką.

Delikatnie wrzuć każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju, smaż po 1 min. z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Wyciągnij kurczaka i połóż na papierowy ręcznik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...