- 2 nóżki kurczaka, ze skórą
- 2 udka kurczaka, ze skórą
- 3-4 szklanki mleka
- 2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia
- 1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli
- ¾ szklanki mąka
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 jajko
Do miski włóż kawałki kurczaka i zalej mlekiem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 h lub cała noc. Dzięki temu mięso zmięknie.
Kurczaka włóż do dużego garnka, zalej mlekiem. Mleko doprowadź do wrzenia,
potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. (aż kurczak się ugotuje).
Wyciągnij kurczaka z mleka i odłóż na 15 min. do wystygnięcia, potem wysusz
kawałki papierowym ręcznikiem.
Podgrzej tłuszcz do ok. 160°C. Do dużego worka strunowego wsyp sól, mąkę i
pieprz, potrząśnij, aby wszystko się połączyło. W misce ubij
jajko.
Do worka wkładaj po 1 kawałku kurczaka i potrząśnij, aby pokryły się mąką.
Potem zanurz kurczaka w jajku, potem znów włóż go do worka z mąką.
Delikatnie wrzuć każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju, smaż po 1 min. z
każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Wyciągnij kurczaka i połóż na papierowy
ręcznik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz