- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- ½ świeżej, czerwonej papryczki Chili
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ok. 225g średnich krewetek, nie obranych
- ½ szklanki białego wina
- sól
- 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki
Wlej oliwę do dużej patelni. Potem dodaj Chili i czosnek, smaż na małym ogniu przez 2 min., cały czas mieszając. Zwiększ ogień, dodaj krewetki i smaż jeszcze 2 min., cały czas mieszając, aż będą różowe i delikatne. Wlej wino i pozwól mu odparować, tak żeby został tylko winny „sos”. Dopraw solą, przełóż do miski i posyp pietruszką. Można podawać z bagietką.
Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę stołową brandy, zanim wlejesz wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz