Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Krewetki z czosnkiem i chili

Składniki:
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • ½ świeżej, czerwonej papryczki Chili
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • ok. 225g średnich krewetek, nie obranych
  • ½ szklanki białego wina
  • sól
  • 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki

Wlej oliwę do dużej patelni. Potem dodaj Chili i czosnek, smaż na małym ogniu przez 2 min., cały czas mieszając. Zwiększ ogień, dodaj krewetki i smaż jeszcze 2 min., cały czas mieszając, aż będą różowe i delikatne. Wlej wino i pozwól mu odparować, tak żeby został tylko winny „sos”. Dopraw solą, przełóż do miski i posyp pietruszką. Można podawać z bagietką.
Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę stołową brandy, zanim wlejesz wino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...