Składniki:
Do jagnięciny:
Do sosu:
Do szpinaku:
Podziel cebule i wrzuć do 2 toreb. Dodaj oliwę, skórkę z cytryny i kmin (podziel wszystko równo na 2 torby). Dobrze wstrząśnij i dodaj jagnięcinę. Zawiąż torbę, odstaw na jakieś 10min, co jakiś czas ugniataj. Nastaw piekarnik na ok. 220°C. Na kuchence połóż patelnię. Jagnięcinę wyciągnij z marynaty i smaż przez 1-2min z każdej strony, przełóż do brytfanny i włóż do piekarnika na 10min. Po tym czasie mięso powinno być różowe, ale nie krwiste. Jeśli było bardzo zimne, może potrzebować więcej czasu w piecu. Co jakiś czas sprawdzaj mięso (piecz według własnego uznania, jeśli nie lubisz lekko różowego mięsa). Przenieś jagnięcinę na ogrzany talerz.
Sos:
Do miski włóż Tahin, czosnek i sól. Wymieszaj drewniana łyżką dodając w międzyczasie soku z cytryny. Powoli dodaj odrobinę wody (ok. ½ szklanki), używaj miarki, żeby na raz nie leciało zbyt dużo wody, ciągle mieszaj. Kiedy masa będzie gładka, o konsystencji śmietany przestań dodawać wody. Posyp mielonym kminem.
- 1 cebula, dobrze posiekana
- 1 i ¼ szklanki oliwy z oliwek
- Skórka z 1 cytryny
- Sok z 2 cytryn
- ¼ łyżeczki mielonego kminu
- 10 udek jagnięcych, ok. 3cm grubości
Do sosu:
- 8 łyżek stołowych Tahin (arabska przyprawa zrobiona z mielonego sezamu)
- 4 ząbki czosnku, zmielone lub wyciśnięte
- ½ łyżeczki soli
- Trochę mielonego kminu do przybrania
Do szpinaku:
- 1 paczka mrożonych liści szpinaku, podgrzanych w mikrofalówce
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa nasion sezamu, podpieczone na patelni
Podziel cebule i wrzuć do 2 toreb. Dodaj oliwę, skórkę z cytryny i kmin (podziel wszystko równo na 2 torby). Dobrze wstrząśnij i dodaj jagnięcinę. Zawiąż torbę, odstaw na jakieś 10min, co jakiś czas ugniataj. Nastaw piekarnik na ok. 220°C. Na kuchence połóż patelnię. Jagnięcinę wyciągnij z marynaty i smaż przez 1-2min z każdej strony, przełóż do brytfanny i włóż do piekarnika na 10min. Po tym czasie mięso powinno być różowe, ale nie krwiste. Jeśli było bardzo zimne, może potrzebować więcej czasu w piecu. Co jakiś czas sprawdzaj mięso (piecz według własnego uznania, jeśli nie lubisz lekko różowego mięsa). Przenieś jagnięcinę na ogrzany talerz.
Sos:
Do miski włóż Tahin, czosnek i sól. Wymieszaj drewniana łyżką dodając w międzyczasie soku z cytryny. Powoli dodaj odrobinę wody (ok. ½ szklanki), używaj miarki, żeby na raz nie leciało zbyt dużo wody, ciągle mieszaj. Kiedy masa będzie gładka, o konsystencji śmietany przestań dodawać wody. Posyp mielonym kminem.
Szpinak:
Przygotuj w mikrofalówce zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyciągnij z mikroweli i ułóż na czystym talerzu. Skro oliwą z oliwek i posyp ziarnami sezamu.
Podawaj jagnięcinę ze szpinakiem i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz