Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Imbirowy Pudding

Składniki:
  • 6 łyżek stołowych masła
  • ⅓ szklanki złotych rodzynek
  • 3 łyżki stołowe ciemnego rumu
  • 10 kromek ciemnego chleba
  • Ok. 10 łyżek stołowych imbirowej marmolady
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 ¼ śmietany kremówki
  • ¾ szklanki plus 2 łyżki stołowe pełnotłustego mleka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
Sposób przyrządzenia:
Nastaw piekarnik na 176°C. Masłem wysmaruj płytkie naczynie do pieczenia.

Do miski wrzuć rodzynki, zalej je rumem i wsadź na 1 min. do mikrofalówki, potem odstaw.
Z chleba, masła i dżemu zrób kanapki (2 łyżki stołowe dżemu do kanapki). Przetnij kanapki w trójkąty. Wyłóż nimi spód wcześniej przygotowanego naczynia. Posyp to rodzynkami i polej pozostałością, nie wchłoniętego rumu.
Żółtka ubij z jajkiem i cukrem, dolej śmietanę i mleko. Tą miksturą polej kanapki i zostaw na ok.10 min. by płyn się wchłonął. Kawałki chleba, które wystają poza naczynie, posmaruj masłem.
Zmieszaj imbir z brązowym cukrem i posyp kawałki chleba, które smarowane były masłem, trochę mniej wysyp na resztę „ciasta”.
Wstaw danie do piekarnika na ok. 45 min. Wyciągnij i odstaw na 10 min, rozdziel do miseczek i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...