- 6 łyżek stołowych masła
- ⅓ szklanki złotych rodzynek
- 3 łyżki stołowe ciemnego rumu
- 10 kromek ciemnego chleba
- Ok. 10 łyżek stołowych imbirowej marmolady
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 ¼ śmietany kremówki
- ¾ szklanki plus 2 łyżki stołowe pełnotłustego mleka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
Nastaw piekarnik na 176°C. Masłem wysmaruj płytkie naczynie do pieczenia.
Do miski wrzuć rodzynki, zalej je rumem i wsadź na 1 min. do mikrofalówki,
potem odstaw.
Z chleba, masła i dżemu zrób kanapki (2 łyżki stołowe dżemu do kanapki).
Przetnij kanapki w trójkąty. Wyłóż nimi spód wcześniej przygotowanego naczynia.
Posyp to rodzynkami i polej pozostałością, nie wchłoniętego rumu.
Żółtka ubij z jajkiem i cukrem, dolej śmietanę i mleko. Tą miksturą polej
kanapki i zostaw na ok.10 min. by płyn się wchłonął. Kawałki chleba, które
wystają poza naczynie, posmaruj masłem.
Zmieszaj imbir z brązowym cukrem i posyp kawałki chleba, które smarowane
były masłem, trochę mniej wysyp na resztę „ciasta”.
Wstaw danie do piekarnika na ok. 45 min. Wyciągnij i odstaw na 10 min,
rozdziel do miseczek i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz