- 1 pierś z kaczki
- 2 łyżki stołowe sosu rybnego
- Sok z ½ limonki
- Sok z ½ pomarańczy
- 1 mała, czerwona papryczki Chili, dobrze posiekana
- ½ startego imbiru
- kilka kropli oleju sezamowego
- ok. 60g. (1/4 szklanki) szpinaku
- skórka pomarańczowa do przybrania
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Smaż pierś z kaczki, przez 10-12 min. przewracając, co jakiś czas, aż mięso będzie różowe w środku. Odłóż pierś na deskę do krojenia. W międzyczasie przygotuj dressing.
W misce zmieszaj razem sos rybny, sok z limonki, sok z pomarańczy, chili, cynamon i olej sezamowy. Wymieszaj wszystko łyżką. Na talerz wyłóż szpinak. Pierś pokrój w paski. Soki, które wyciekły z kaczki dodaj do dressingu. Paski mięsa wrzuć do dressingu i wymieszaj rękami. Kaczkę umieść na liściach szpinaku. Posyp skórką z pomarańczy i od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz