Szukaj przepisów

czwartek, 19 lipca 2012

Imbirowa sałatka z kaczką

Składniki:
  • 1 pierś z kaczki
  • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
  • Sok z ½ limonki
  • Sok z ½ pomarańczy
  • 1 mała, czerwona papryczki Chili, dobrze posiekana
  • ½ startego imbiru
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • ok. 60g. (1/4 szklanki) szpinaku
  • skórka pomarańczowa do przybrania

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Smaż pierś z kaczki, przez 10-12 min. przewracając, co jakiś czas, aż mięso będzie różowe w środku. Odłóż pierś na deskę do krojenia. W międzyczasie przygotuj dressing.

W misce zmieszaj razem sos rybny, sok z limonki, sok z pomarańczy, chili, cynamon i olej sezamowy. Wymieszaj wszystko łyżką. Na talerz wyłóż szpinak. Pierś pokrój w paski. Soki, które wyciekły z kaczki dodaj do dressingu. Paski mięsa wrzuć do dressingu i wymieszaj rękami. Kaczkę umieść na liściach szpinaku. Posyp skórką z pomarańczy i od razu podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...