- 4-6 gruszek
- 1 cytryna, sok
- ½ szklanki cukru pudru lub cukru waniliowego
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, (jeśli nie używasz cukru waniliowego)
Do sosu czekoladowego:
- Ok. 250g gorzkiej czekolady
- ½ szklanki mocnej, czarnej kawy
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki śmietany kremówki
- Pudełko lodów waniliowych
- Posiekane pistacje, opcjonalnie
Gruszki:
Obierz gruszki i polej sokiem z cytryny. Włóż je do płytkiej patelni (musi być tylko jedna warstwa, jeśli się nie zmieści, to gotuj je partiami), dolej 1 ¼ szklanki wody, cukier i wanilie, (jeśli używasz). Doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił, potem zmniejsz trochę ogień i gotuj jeszcze 5min. Dodaj wanilię, (jeśli używasz). Do płynu wrzuć gruszki, znów zwiększ ogień, by syrop zabulgotał i pokrył całe gruszki (polej je łyżka, jeśli potrzeba). Po ok. 1 minucie, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 10min. potem przewróć gruszki i gotuj kolejne 10min. Czas gotowania, zależy od gruszek, są gotowe, kiedy są miękkie, ale się nie „rozwalają”. Zdejmij z ognia, zostaw pokrywkę i odstaw do wystygnięcia.
Sos czekoladowy:
Czekoladę, połamaną na małe kawałki, kawę i cukier włóż garnka i rozpuść na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Potem dodaj śmietanę, ciągle mieszając, kiedy będzie bardzo gorący przelej go do ogrzanej sosjerki lub miski (+ chochelka)
Przed podaniem, na dużym talerzu ułóż gruszki przeciętą stroną w dół i polej syropem. Można osobno podać syrop, lody i pistacje, aby goście sami wybrali, na co mają ochotę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz