- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2,4 kg mięsa jagnięcego, pokrojonego w kostki 4cm na 6cm
- 5 średnich cebul, pokrojonych
- Sól
- 4 ząbki czosnku, zmielony
- 2 selery, drobno posiekane
- Liście z 4 gałązek tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 liście laurowe
- 2 marchewki, obrane, przekrojone na pół i wzdłuż
- 3 puszki (ok. 410 g) pokrojonych pomidorów
- 1 ¼ szklanki bulionu (jagnięcego lub wołowego)
- 1 butelka białego, wytrawnego wina
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- ½ kilo makaronu „rurek”
- ok. 33g sera feta
- 2-3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, oregano i bazylii
Nastaw piekarnik na ok. 160°C
Do dużego garnka wlej 3 łyżki stołowe oliwy. Partiami podsmaż mięso, przełóż na talerz. Dolej więcej oliwy (jeśli potrzeba) dodaj cebulę, posyp solą gotuj aż będą miękkie i półprzezroczyste. Dodaj czosnek, seler, tymianek i oregano. Po kilku minutach odlej połowę mikstury. Do garnka dodaj mięso, polej wcześniej odlaną połową, dodaj liście laurowe, marchew, pomidory, bulion i wino. Płyn powinien przykryć mięso, jeśli jest go mało- dodaj trochę wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń powstałą pianę i zostaw na dużym ogniu jeszcze 3 min. Potem przykryj, wstaw do piekarnika i piecz 2h- 2,5h lub gotuj na bardzo małym ogniu. Mięso powinno być miękkie. Wyciągnij marchew i liście laurowe. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli nie chcesz jeść od razu, możesz wstawić gulasz do lodówki (jeśli tak,
to pamiętaj by wyciągnąć ją 1-2h przed gotowaniem). Podgrzej zapiekankę (na
kuchence), pamiętaj, że musi być bardzo gorąca. W między czasie wstaw makaron,
gotuj kilka minut krócej niż trzeba.
Odcedź makaron i szybko wrzuć do wrzącego gulaszu, upewnij się najpierw czy
jest w nim dość soków, tak, aby przykryły makaron.
Po kilku minutach, makaron powinien być gotowy. Do miski wrzuć fetę, pietruszkę, oregano lub bazylię. Pomieszaj i zostaw łyżkę, aby każdy mógł nasypać sobie mieszanki wedle uznania. Gulasz podaj w miskach do zupy.
Po kilku minutach, makaron powinien być gotowy. Do miski wrzuć fetę, pietruszkę, oregano lub bazylię. Pomieszaj i zostaw łyżkę, aby każdy mógł nasypać sobie mieszanki wedle uznania. Gulasz podaj w miskach do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz