Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Grecki gulasz jagnięcy

Składniki:
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2,4 kg mięsa jagnięcego, pokrojonego w kostki 4cm na 6cm
  • 5 średnich cebul, pokrojonych
  • Sól
  • 4 ząbki czosnku, zmielony
  • 2 selery, drobno posiekane
  • Liście z 4 gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 liście laurowe
  • 2 marchewki, obrane, przekrojone na pół i wzdłuż
  • 3 puszki (ok. 410 g) pokrojonych pomidorów
  • 1 ¼ szklanki bulionu (jagnięcego lub wołowego)
  • 1 butelka białego, wytrawnego wina
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ kilo makaronu „rurek”
  • ok. 33g sera feta
  • 2-3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, oregano i bazylii

Nastaw piekarnik na ok. 160°C


Do dużego garnka wlej 3 łyżki stołowe oliwy. Partiami podsmaż mięso, przełóż na talerz. Dolej więcej oliwy (jeśli potrzeba) dodaj cebulę, posyp solą gotuj aż będą miękkie i półprzezroczyste. Dodaj czosnek, seler, tymianek i oregano. Po kilku minutach odlej połowę mikstury. Do garnka dodaj mięso, polej wcześniej odlaną połową, dodaj liście laurowe, marchew, pomidory, bulion i wino. Płyn powinien przykryć mięso, jeśli jest go mało- dodaj trochę wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń powstałą pianę i zostaw na dużym ogniu jeszcze 3 min. Potem przykryj, wstaw do piekarnika i piecz 2h- 2,5h lub gotuj na bardzo małym ogniu. Mięso powinno być miękkie. Wyciągnij marchew i liście laurowe. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli nie chcesz jeść od razu, możesz wstawić gulasz do lodówki (jeśli tak, to pamiętaj by wyciągnąć ją 1-2h przed gotowaniem). Podgrzej zapiekankę (na kuchence), pamiętaj, że musi być bardzo gorąca. W między czasie wstaw makaron, gotuj kilka minut krócej niż trzeba.

Odcedź makaron i szybko wrzuć do wrzącego gulaszu, upewnij się najpierw czy jest w nim dość soków, tak, aby przykryły makaron.

Po kilku minutach, makaron powinien być gotowy. Do miski wrzuć fetę, pietruszkę, oregano lub bazylię. Pomieszaj i zostaw łyżkę, aby każdy mógł nasypać sobie mieszanki wedle uznania. Gulasz podaj w miskach do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...