Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Galaretka rabarbarowa

Składniki:
  • ok. 1 kg rabarbaru, obranego i pokrojonego w ok. 2,5cm kostki
  • 1 ⅔ szklanek cukru pudru
  • 1 pomarańcza, skórka i sok
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok. ¾ szklanki wina Muscat (niskoprocentowe, białe wino)

Nastaw piekarnik na ok. 190°C

Rabarbar włóż do dużego, żaroodpornego naczynia. Posyp cukrem, dodaj wodę, sok i skórkę z pomarańczy, przykry folią lub przykrywką. Piecz przez 1 godz. Wyjmij z piekarnika, zdejmij pokrywkę i zostaw by ostygł.

Przełóż rabarbar do miarki, powinno wyjść ok. 3 szklanek. Odstaw na bok. Dolej Muscat. Spróbuj, jeśli potrzeba dodaj więcej cukru, soku pomarańczowego lub Muscat.

4 kubeczki natłuść olejem (polej nim papierowy ręcznik i wytrzyj środek miseczek). Do garnka wlej 2 chochle syropu rabarbarowego-muscatowego i doprowadź do wrzenia. Rozrób żelatynę i dodaj do syropu. Kiedy się połączą, przelej syrop powrotem do miarki, pomieszaj. Syrop przelej do foremek i włóż do lodówki na 6h,albo na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...