- ok. 1 kg rabarbaru, obranego i pokrojonego w ok. 2,5cm kostki
- 1 ⅔ szklanek cukru pudru
- 1 pomarańcza, skórka i sok
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- ok. ¾ szklanki wina Muscat (niskoprocentowe, białe wino)
Nastaw piekarnik na ok. 190°C
Rabarbar włóż do dużego, żaroodpornego naczynia. Posyp cukrem, dodaj wodę,
sok i skórkę z pomarańczy, przykry folią lub przykrywką. Piecz przez 1 godz.
Wyjmij z piekarnika, zdejmij pokrywkę i zostaw by ostygł.
Przełóż rabarbar do miarki, powinno wyjść ok. 3 szklanek. Odstaw na bok.
Dolej Muscat. Spróbuj, jeśli potrzeba dodaj więcej cukru, soku pomarańczowego
lub Muscat.
4 kubeczki natłuść olejem (polej nim papierowy ręcznik i wytrzyj środek
miseczek). Do garnka wlej 2 chochle syropu rabarbarowego-muscatowego i doprowadź
do wrzenia. Rozrób żelatynę i dodaj do syropu. Kiedy się połączą, przelej syrop
powrotem do miarki, pomieszaj. Syrop przelej do foremek i włóż do lodówki na
6h,albo na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz