Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Sola w sosie kaparowym


Składniki:
  • 1 kg filetów z soli
  • 1 szklanka białego wina
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • pieprz, sól
sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 30 ml wywaru z ryby
  • 4 łyżki białego wina
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kaparów
  • pieprz

W garnku zagotuj 1 l wody z mlekiem, winem, cebulą i przyprawami. Do wrzącego płynu włóż rybę i gotuj ok. 10 minut. Odstaw na czas przyrządzania sosu. Roztop masło (nie rumień!), wymieszaj z mąką, rozprowadź zimnym wywarem i winem. Zagotuj, mieszając, dodaj śmietanę i dalej gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj kapary, zdejmij garnek z ognia, podpraw sos rozmąconym żółtkiem i pieprzem. Osączoną z wywaru rybę podziel na porcje, ułóż na ogrzanym półmisku i polej sosem kaparowym. Podawaj na gorąco z ziemniakami z wody lub ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...