Składniki:
- 1 kg filetów z soli
- 1 szklanka białego wina
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- pieprz, sól
sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 30 ml wywaru z ryby
- 4 łyżki białego wina
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 żółtko
- 2 łyżki kaparów
- pieprz
W
garnku zagotuj 1 l wody z mlekiem, winem, cebulą i przyprawami. Do wrzącego
płynu włóż rybę i gotuj ok. 10 minut. Odstaw na czas przyrządzania sosu. Roztop
masło (nie rumień!), wymieszaj z mąką, rozprowadź zimnym wywarem i winem.
Zagotuj, mieszając, dodaj śmietanę i dalej gotuj na małym ogniu, aż sos
zgęstnieje. Na koniec dodaj kapary, zdejmij garnek z ognia, podpraw sos
rozmąconym żółtkiem i pieprzem. Osączoną z wywaru rybę podziel na porcje, ułóż
na ogrzanym półmisku i polej sosem kaparowym. Podawaj na gorąco z ziemniakami z
wody lub ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz